Bolhák és kullancsok – óvd a kedvencedet!

 

A legtöbb aktív állatnak együtt kell élnie a bolhákkal és a kullancsokkal élete egyes szakaszaiban. Ezek az élősködők azonban nem csupán viszketést és bosszúságot, hanem annál jóval komolyabb veszélyt is jelentenek…

Bolhák – egészségügyi kockázatok

 

A bolhák olyan problémákat okozhatnak, amelyeket egyszerű vakarózással nem lehet megoldani. A bolhák csípései a felelősek az állatokban legáltalánosabban előforduló allergiás betegségért, a bolhaallergia által kiváltott bőrgyulladásért. A bolhacsípés kellemetlen érzés, amin az állat vakarózással próbál enyhíteni, de ez bőrfertőzéshez vezethet.

Ha a kutya vagy cica szőrtisztogatás közben lenyel egy bolhát, a bolha galandférgekkel fertőzheti meg, amelyek a háziállatok leggyakoribb – és legkellemetlenebb – belső élősködői.

A bolhafertőzöttség a kölyök- és az idősebb állatokat vérszegénységre is hajlamosíthatja, sőt, a súlyos fertőződés akár halálhoz is vezethet. A bolhák tehát sokkal veszélyesebbek a kedvenceinkre, mint hinnénk, ezért minden kutya és cica rendszeres védelmet igényel.

 

 

Kullancsok – egészségügyi kockázatok

 

A kullancsok potenciális gyilkosok. Mindenfelé megtalálhatók, például parkokban, erdőkben, játszótereken, tavaknál, sőt, még az otthoni kertekben is.

A kullancsok nem csak irritálják az állatot, hanem csípésük akár halálos is lehet. Ráadásul, ha a kutya, cica szőréről lehulló kullancs a gazdit választja áldozatául, akkor ő is kellemetlen betegségeket szedhet össze.

A kullancsok súlyos egészségügyi kockázatot jelentenek, ezért minden gazdának gondoskodnia kell, hogy a háziállata teljes körű védelemben részesüljön.

Ha nem tudod, mivel védekezz az élősködők ellen, kérd az állatorvos tanácsát a különböző készítményekkel kapcsolatban.