Az örökbefogadásról

Kedves Érdeklődő!

Szeretnénk segíteni abban, hogy felkészülten érkezz új társadért a menhelyre, vagyis tudd, hogy mit hozz magaddal. Mielőtt azonban rátérnénk a tudnivalókra, kérjük, tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket, és fontold meg jól az örökbefogadást, hiszen egy állat közel annyi időt, energiát és pénzt igényel, mint egy gyerek. Mindenkinek az a jó, ha előre kiderül, tudod-e/szeretnéd-e mindezt biztosítani.

Minden egyéb örökbefogadásssal kapcsolatos információt a kérdéseket követően megtalálsz.

………………………………………………………………………………………………

 

1. Tudod biztosítani a rendszeres gondozást, ápolást (kutya esetén a sétáltatást is) az elkövetkezendő akár 10-15 év során?

Egy lakásban tartott felnőtt kutyát minimum napi 3-szor kell sétáltatni, és nem jó egyedül hagyni 8-10 óránál tovább. Gondolj csak bele, Te meddig bírod WC nélkül. 🙂 Naponta legalább egy olyan hosszabb sétára is szüksége van, amikor kifuthatja magát. Ez Neked is jó, mert ha rendszeresen levezeti a fölösleges energiáit, könnyebben tudod majd kezelni és kisebb eséllyel alakulnak ki nála viselkedési frusztrációk. Még a kertben tartott kutyáknak is szüksége van társaságra, valamint napi 1 hosszabb sétára a gazdival. A cicák ugyan önállóan intézik el napi szükségleteiket, de a gazdi közelsége, törődése nekik is ugyanolyan fontos. Ha pedig kinti, vagy kijárós a cica, naponta érdemes ellenőrizni, minden rendben van-e vele, nem sérült-e meg.

 

2. A családod minden tagja egyetért azzal, hogy új családtag kerüljön az otthonotokba?

A pusztán megtűrt állat sok vita alapja lehet, és gyakran előfordul, hogy pont akkor adják ki az útját, amikor már beilleszkedett a családba, és nagyon ragaszkodik minden emberhez. Ilyenkor a búcsú mindenkinek fáj. Az állatnak viszont nem tudod elmondani, mi történik vele.

 

 

3. A szomszédok is belegyeznek abba, hogy állatot tarts?

Ha társasházban vagy panelban laksz, feltétlenül tájékozódj (pl. a közös képviselőtől), hogy milyen szabályok, törvények vonatkoznak az állattartásra. A legtöbb helyen ugyanis szükséged lesz a szomszédok írásos beleegyezésére (általában a falszomszédokéra), hogy hazavihess egy állatot. Ha ugyanis a kutya vagy cica megérkezése után derül ki a nemtetszés, abból utólag nagy gondok lehetnek, és bizony előfordulhat, hogy vissza kell hoznod őt a menhelyre. Családi házban, kertben tartott állat esetén is győződj meg róla, hogy a szomszéd is szívesen látja-e az új jövevényt. Sajnos nem ritka, hogy megmérgezik, vagy egyéb módon látják el a baját.

 

4. Tudod biztosítani a rendszeres védőoltásokat, valamint a külső és belső paraziták elleni védelmet? Ha a kutyád/cicád megbetegszik, vagy balesetet szenved, akkor el tudod vinni az orvoshoz?

A kötelező védőoltások összege és a féregtelenítés költsége felnőtt állat esetén évi kb. 6-8.000 Ft kiadást jelent. Ezen kívül érdemes költeni a kullancsok elleni védelemre is (cseppek vagy védőnyakörv formájában), ez további néhány ezer forintot jelenthet. A kölyök állatok korrekt védőoltásai az első évben körülbelül a felnőtt állatok éves oltási költségeinek másfél-kétszeresét teszik ki. Ha számolunk egy kicsit, évente nagyjából néhány mozijegy árából biztosítható egy egészséges állat alap védelme, ennyit azonban feltétlenül szükséges rá fordítani.

 

5. Ha elutazol, el tudod vinni magaddal az állatot, vagy van lehetőséged rábízni valakire, akit ő is jól ismer?

Az kutyának az a legjobb, ha a gazdi mellett lehet. Az eltűnésedet nem érti meg, ezért ha sokat utazol olyan helyekre, ahová ő nem mehet, nem javasoljuk az örökbefogadást. Ha csak néhányszor kell elmenned, mindig olyan személyre bízd, akit ő is ismer és szeret, így elviselhetőbb lesz neki a távolságod. 1-2 hétnél tovább azonban ne kelljen nélkülöznie Téged, mert könnyen beleőrülhet a hiányodba. A cicák többnyire a helyhez ragaszkodnak, rendszeres utaztatásuk ezért nem ajánlott.

 

6. Ha már van másik állatod, jól ki fognak jönni egymással?

Akár cicát, akár kutyát fogadsz örökbe, feltétlenül teszteld le őket egymással, és kövesd figyelemmel az első néhány együtt töltött órájukat. Ha az összeszoktatás miatt szeretnéd kihozni a már meglévő kedvencedet a menhelyre, természetesen nincs akadálya, ezt azonban kérjük, minden esetben jelezd előre, és hozd magaddal az állat érvényes oltási papírjait.

 

7. Ha a későbbiekben (10-15 éven belül) kisbaba érkezik a családba, számíthat Rád továbbra is a kedvenced?

Megnyugtatásul írjuk, hogy az állat megfelelő nevelése, felkészítése és az alapvető higiéniai szabályok betartása mellett semmilyen veszély nem fenyegeti a kisbaba vagy a kismama épségét, egészségét. Így az új családtag érkezésekor nem kell megválnod az állattól. Sőt, számos kutatás bizonyítja, hogy az állat mellett felnövő gyerekek sokkal empatikusabbak, alkalmazkodóbbak és sok esetben jobban megállják a helyüket az életben akár testileg, akár lelkileg. Ha aggodalmaid vannak, kérd ki az állatorvos tanácsát időben, vagy tedd fel nekünk kérdéseidet, és meglátod, minden rendben lesz.

 

8. Ha 10-15 éven belül tervezett vagy előre nem várt költözésre kerül a sor, mehet Veled a kutyád/macskád is?

Rengetegen válnak meg hű társuktól csak azért, mert el kell költözniük. A menhely tele van ilyen állatokkal. Mielőtt befogadsz egy kutyát vagy egy macskát, alaposan gondold végig, hogy tudsz-e rá hasonlóképpen tekinteni, mint bármely más családtagodra, akit attól még, hogy esetleg kisebb otthonba, pl. családi házból lakásba költözöl, nem teszel ki az utcára, nem adsz le a menhelyen.

 

9. Rendelkezel a kutya/cica neveléséhez szükséges kellő tapasztalattal? Ha nem, akkor kész vagy megtanulni, hogyan “beszélj” az állatok nyelvén?

Sem a cica, sem a kutya nem embergyerek. Az egyik legnagyobb hiba, amit a nevelés során el lehet követni, hogy úgy bánunk állataikkal, mintha azok emberek volnának. Elhalmozzuk őket szeretettel, étellel, játékokkal, nekik készült ruhákkal és egyéb tárgyakkal, de a sok kényeztetés mellett nem adjuk meg nekik azt az iránymutatást, amitől valóban boldog, kiegyensúlyozott állatokká válhatnak. Márpedig az ő természetes közegükben mindig van egy vezető (egy falkavezér), aki irányít. Ha Te nem irányítasz, majd ő fog. Abból pedig sok jó nem származik. Kibillen az egyensúlyából, nem tudja, hol a helye, és frusztrált vagy esetleg agresszív lesz. Ugye, Te is láttál már elkényeztetett ölebeket, akik még a gyerekekre is vicsorogtak? Ez nem cuki, hanem veszélyes. Nagyon fontos tudnod, hogy a kedvenced viselkedéséért MINDIG Te, azaz a gazdája vagy felelős. Ezért kell megtanulnod, hogyan lehetsz Te a főnök. Az állatoknak is megvan a maguk pszichológiája, ami mára már komoly tudománnyá nőtte ki magát. Csak hogy két, méltán népszerű kutyapszichológust említsünk: Jan Fennel és Cesar Millan, akiknek könyvei, videói megtalálhatók a legtöbb könyvesboltban vagy az interneten. Tőlük és még sok szakértőtől, kiképzőtől és nevelési tanácsadótól érdemes tanulni, akik nem kiabálással, erőszakkal, vagy testi fenyítéssel igyekeznek nevelni. Ezekkel a módszerekkel ugyanis maximum azt érjük el, hogy a kedvencünk félelemből tegyen meg valamit. De ez könnyen a visszájára fordulhat. Ne szégyellj tehát tanulni a kutyádról vagy cicádról. Fordíts időt a megismerésére, nevelésére, és a tanulási időszakban légy vele nagyon türelmes. Ez sokszor nem könnyű, de hidd el, a befektetett energia megtérül.

 

Amennyiben a fenti kérdésekre egyértelmű IGEN a válaszod, akkor jó eséllyel készen állsz az örökbefogadásra… 🙂


Hogyan válaszd ki a társadat?

Soha ne dönts pusztán külső vagy fajta alapján. Sokkal fontosabb, hogy a kutya vagy a cica vérmérséklete és tulajdonságai a Te életritmusodhoz passzoljanak. Egy aktív, feladatéhes kutya biztosan meg fogja nehezíteni a napjaidat, ha szereted a nyugalmat és a pihenést. És ez fordítva is igaz. Mindenképpen személyesen válaszd ki az igazit, és tölts el vele egy kis időt, mielőtt hazaviszed.

 

Fajtatiszta vagy keverék?

Bár a menhelyen (sajnos) egyre több a fajtatiszta állat is, azért többnyire keverék állatokat találsz. Ez azonban ne ijesszen meg. A keverék állatok sokszor tovább élnek, edzettebbek és néha még jobban is taníthatók, mint fajtatiszta társaik. A betegségekkel szembeni (ált.) jobb védekezőképességük leginkább abból adódik, hogy nem öröklik a tipikus fajtabetegségeket.

 

Kölyök vagy felnőtt?

Sok leendő gazdi ragaszkodik a kölyök állatokhoz, és ők általában három dolog miatt teszik:

 1. minden kölyök aranyos
 2. saját nevelést szeretnének a kezdetektől
 3. az együtt töltött idő várhatóan hosszabb

Ebben nincs semmi rossz, azonban mielőtt arról döntesz, hogy milyen korú állatot veszel magadhoz, érdemes megfontolnod az alábbi szempontokat is, amiket jellemzően a felnőtt vagy idős kutyákról mondhatunk el:

 • sokszor hálásabbak, ragaszkodóbbak tudnak lenni, hiszen ők már megtapasztalták, milyen gazdi nélkül
 • kiforrott személyiségjegyeik, tulajdonságaik vannak, nem jön a foguk, nem rágnak annyit
 • nem nőnek tovább, nincs zsákbamacska, hogy mekkorák lesznek
 • általában már szobatiszták és legtöbbjük pórázhoz szokott
 • koruk miatt kisebb eséllyel indulnak a leendő gazdiknál, és könnyen előfordul, hogy éveket töltenek a menhelyen igazi gazdi nélkül, árván, így Te lehetsz a megmentőjük.

 

Akár fajtatiszta, akár keverék, akár kölyök, vagy akár felnőtt állat mellett döntesz, látogass ki hozzánk, és segítünk a választásban!

 

Hogyan várd az új családtagot?

Mielőtt a kiválasztott kutyát vagy cicát hazaviszed, először otthon kell előkészíteni a helyét. A lakásban tartott állatok részére egy nyugodt sarokban elhelyezett szőnyeg, pléd, párna, kutya- vagy cicakosár tökéletes megoldás. A cicák szeretnek magasabb helyeken feküdni, mint a padló. Szükség lesz továbbá két tálkára. Egy a friss, tiszta ivóvíznek, ami mindig legyen elérhető számára. A másik pedig az eledelnek. Célszerű olyat tálat beszerezni, amit nem tud felborítani. Ha kölyökről van szó, legyen olyan saját játéka, amit se lenyelni, se szétrágni nem tud. A veszélyes ill. féltett tárgyakat, mérgező növényeket, elektromos kábeleket igyekezz elkeríteni vagy eldugni előle. Benti cica esetén szükléged lesz továbbá egy “macskavécére” (almos tálca, lapát és macskaalom), valamint érdemes egy kaparóoszlopot is beszerezni.

 

A kertben tartott állatok részére olyan helyen kell egy védett kuckót készítened, ahol zord időjárás esetén is szélvédett és száraz helyet biztosít a befogadott kutya, cica számára. A hely mérete és kialakítása olyan legyen, amit télen az állat a testhőmérséklete segítségével „ki tud fűteni”.

 

Vigyázat! Gyakran árulnak mutatós, de nagyon rossz kialakítású kutyaházakat az áruházakban, ráadásul meglehetősen drágán. Az ideális szerkezetű és kialakítású házikók elkészítéséhez, megtalálásához állatgondozóink szívesen nyújtanak hasznos tanácsokat.

 

Kertben tartott kutyánál nagyon fontos a megfelelő állapotú, sűrűségű és magasságú kerítés. Ha nincs más megoldás, akkor lehetséges kennel kialakítása is, de ennek elégséges méretűnek kell lennie, a nyári kánikula idején pedig a megfelelő árnyékolásról is gondoskodnod kell. Télen pedig ügyelj arra, hogy a ivóvize ne fagyjon be. A rendszeres, kennelen kívüli mozgást is biztosítsd egész évben.

További hasznos információk örökbefogadás előtt >>

 

……………………………………………………………………………………………………..

Amit feltétlenül hozz magaddal az örökbefogadáshoz:

 • érvényes személyi igazolvány vagy útlevél
 • lakcímkártya
 • kutya befogadása esetén: nyakörv és póráz
 • cica befogadása esetén: szállítóbox vagy biztonságos cicakosár

Az örökbefogadáskor alá kell írnod majd egy örökbefogadási nyilatkozatot. Nem ivartalanított állat esetén pedig az ivartalanítási nyilatkozat kitöltésére is szükség van. Ezeket innen letöltheted, ha szeretnéd előre elolvasni >>


Kell-e fizetni a befogadott állatért?

A menhelyek nem állatkereskedők, ezért az örökbeadott kutyákat, cicákat nem árusítják. Nincs hasznunk az állatokon, viszont vannak komoly orvosi költségeink, amelyet nem tudunk kigazdálkodni, mivel nem kapunk állami támogatást. Ez nem panasz, pusztán tény. Nagyon sok kutya, cica kerül be az állatotthonba súlyosan sérülten, betegen, legyengült állapotban. Ezeknek a szerencsétlen állatoknak a gyógykezelése az Alapítvány feladata és költsége.

Ezért azt szoktuk kérni az örökbefogadótól, hogy legalább azokat az orvosi költségeket, amik egy máshonnan beszerzett állat esetén teljes egészében a gazdit terhelnék (veszettség elleni és kombinált védőoltás, szuka, illetve nőstény ivarú állatok ivartalanítása), ajánlja fel adományként, hogy ezt az állatotthon többi lakójának gyógykezeltetésére fordíthassuk. Nem kell piaci árakban gondolkodni, mert ezek kedvezményes, menhelyi árak, ami azt jelenti, hogy a szokásos állatorvosi költségek kb. felét teszik ki.

Ha szeretnéd tudni, hogy egy konkrét állat esetén milyen költséggel kell számolnod, kérjük, keress minket bátran elérhetőségünk valamelyikén. Köszönjük!

 

És végül néhány szabály:


 • Állatot csak a 18. életévét betöltött személy fogadhat örökbe.
 • A menhely dolgozói nem kötelesek kiadni az állatot, az örökbeadást megítélésük alapján bármikor megtagadhatják.
 • Fontos tudnod, hogy a tőlünk örökbefogadott állatot bármikor visszahozhatod, ha valamilyen okból nem tudod tovább tartani, azonban másnak továbbadni, eladni szigorúan tilos! (azt az örökbefogadási szerződés is tartalmazza)
 • Kutyáknál nyakörv és póráz, macskák esetében pedig biztonságos macskaszállító box nélkül állatot nem adunk ki, még kocsival szállítás esetén sem. Megértésedet köszönjük!

 

Ha a fentiek alapján jól átgondoltad az örökbefogadást és minden szükséges dolgot beszereztél, sok szeretettel várunk a menhelyen, hogy segítsünk megtalálni igaz társadat!

Kattints ide, és tekintsd meg nyitva tartásunkat, elérhetőségeinket! >>